Poti instala un sistem de Securitate domestica atunci cand ai animale de companie?

Atunci cand ai un animal de companie, poate deveni mai dificil sa instalezi un sistem de securitate domestica. Animalele de companie sunt de multe ori lasate singure acasa cand esti la serviciu, ele miscandu-se liber prin casa.

Miscarile acestea ale animalelor de companie pot cauza ca un sistem de Securitate sa detecteze intrusi si sa activeze, fals, alarma. Din fericire, exista modalitati de a evita acest risc, astfel incat sa-ti mentii rezidenta monitorizata, dar si animalele de companie in siguranta atunci cand nu esti acasa.

Trasaturi care conteaza

catelul supravegheat prin camera pe telefonul mobil

Cele mai bune sisteme de Securitate wireless prezinta 2 niveluri de senzori: senzorii de intrare pentru perimetrul casei tale si senzorii de mimscare pentru cameral, astfel incat sa se poata acoperi o zona cat mai mare pentru protectia in cazul unei efractii. Cand senzorii detecteaza un eveniment, o alarma este declansata si o notificare este trimisa la cei care au instalat sistemul de monitorizare si care pot remedia o asftel de situatie, pentru a stabili daca este nevoie ca Politia sa intervina. Astfel, daca un animal de companie determina o alarma falsa, este mai dificil de identificat daca este o problema de securizare sau nu.

Senzorii de miscare pot fi declansati de animalele de companie cand se misca prin casa. In cazul celor mai multe sisteme de Securitate, senzorii de miscare sunt senzori pasivi infrarosu care determina modificarile in caldura, determinand miscarea. Exista insa si senzori mai scumpi care folosesc undele micro ca si cei infrarosu, dar ei sunt mai rar intalniti in sistemele de Securitate.

Pentru a evita alarmele false, exista 3 solutii posibile, 4 daca includem si varianta in care alegi sa nu armezi alarma, ceea ce anuleaza scopul initial al instalarii unui sistem de Securitate. Iata cele mai frecvente 3 metode in acest sens, ramanand ca fiecare sa decida care este cea mai optima solutie pentru resedinta personala.

  • Metoda 1

Sistemele de alarma includ, de cele mai multe ori, moduri diferite de alarma ce pot fi setate. Exista modul “acasa” si modul “plecat”, spre exemplu. In cazul celui de-al doilea mod, este bine sa-l folosesti cand esti plecat de acasa si toti senzorii sunt armati si pregatiti pentru a determina orice intrare neautorizata sau orice miscare din casa ta.

Modul “acasa” poate fi folosit cand esti acasa. In acest caz, senzorii de intrare sunt armati, dar senzorii de miscare nu sunt armati astfel incat te poti misca in voie in casa. Acest mod este foarte util cand  esti acasa, dar diminueaza eficienta securitatii, fiind nevoie sa apelezi la o notificare secundara in cazul unui intrus sau la o notificare daca senzorii de intrare au fost evitati in cazul in care sunt aramti si nu esti acasa.

In acest mod, animalele de companie nu vor declansa alarma, dar se va diminua considerabil protectia resedintei. Daca te gandesti sa apelezi la aceasta solutie si nu ai un al sistem, e bine sa te informezi sis a achizitionezi un sistem care include senzori de intrare. Iti doresti un sistem de monitorizare care nu este foarte scump si pe care animalele tale de companie nu il vor declansa (decat daca le inveti cum sa inchida si sa deschia usi :P).

  • Metoda 2

O alta metoda ar fi cea de modificare a orientarii senzorilor de miscare. Senzorii de miscare au un unghi de vizualizare si trebuie eficient amplasat. Ei pot detecta cand animalele de companie se plimba pe podea. Inversand senzorii si instalandu-I mai jos, ei vor detecta miscarile superioare, omitand podeaua si nivelul de jos. Astfel, acesti senzori vor detecta doar oamenii intrucat ei sunt suficient de inalti pentru a se afla in campul de vizualizare.

  • Metoda 3

Aceasta este cea mai sigura si mai eficienta metoda, folosind senzorii imuni la animale de company. Ei functioneaza prin modificarea sensibilitatii la caldura a senzoruli. Ei urmaresc cat de ampla orizontal si cat de inalta este zona de caldura. Pot ignora animalele de companie cu o greutate intre 20-40kg, in functie de model.

Pentru a evita detectarea unui animal de companie, este nevoie ca senzorul sa fie instalat la inaltimea recomandata de producator- undeva in jur de 150cm. De asemeni, trebuie ca senzorul sa fie departe de un loc in care animalul de companie se poate catara sau apropia, determinand senzorul sa “creada” ca este mai inalt decat este in realitate.

Daca un senzor este indreptat spre scari, animalul de companie care urca/coboara scarile poate, de asemeni, pacali senzorul, declansandu-l in mod fals.

camera mica pentru animale

Concluzie

Senzorii imuni la animalele de companie pot fi inclusi in orice sistem de supraveghere domestica sau adaugati ulterior.

Exista sisteme de monitorizare in acest sens care folosesc un algoritm computerizat si nu tehnologie infrarosu. Un astfel de sistem “invata” ce evenimente trebuie sa ignore (cum ar fi miscarea unui animal de companie prin casa). Acest tip de sistem este inca in perioada de inceput, dar se preconizeaza a fi capabil sa depaseasca limitele pe care orice sistem de supraveghere domestica le prezinta,

Cu toate ca animalele de companie aduc probleme sistemelor de supraveghere domestica, declansand fals alarmele, exista senzori care le ignora, facand posibila securizarea totala a casei tale, dar si a animalului tau de companie. Nu mai e nevoie sa te confrunti cu sutele de notificari de pe telefon legate de alarmele false.

Cea mai buna solutie este data de senzorii imuni la animale de companie, dar ei trebuie instalati corect. Noua generatie de senzori de miscare in casa sunt azi capabili sa “invete” algoritmuri care le imbunatatesc eficienta, depasind limitele senzorilor de acum.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s