Afectiunile mentale reprezinta o problema universala. Impactul negativ al bolilor mentale asupra calitatii vietii este importante, dar 35-50% din oamenii suferind de afectiuni mentale grave in tarile cu un nivel de trai ridicat nu beneficiaza in continuare de tratament si rata poate sa urce pana la 75-85% in tarile cu nivel mediu si scazut de trai.
Supravegherea este importanta pentru sanatatea mentala si reprezinta baza fundamentala in luarea deciziilor privind monitorizarea si prevenirea bolilor mentale. Numeroase tari, peste tot in lume, colecteaza date despre numarul oamenilor tratati, dar dezvoltarea unui sistem de supraveghere a devenit imperios necesara.
Folosirea unui sistem de supraveghere video in zonele publice, dar si in cele private, din centrele de sanatate mentala pot diminua abuzul pacientilor de catre anagajati, fiind recomandat de numerosi psihiatri.
De ce este nevoie de un sistem de supraveghere in institutiile de sanatate mentala?
Cel mai important beneficiu al unui astfel de sistem este ca ofera monitorizare 24 din 24 a pacientilor, reducand riscul de producere a violentei si a comportamentelor agresive. Cel mai important dezavantaj este, insa, ca acest tip de observatie poate deveni intruziv.
Centrele de sanatate mentale tolereaza instalarea unor astfel de sisteme, cu circuit inchis insa. Scopul instalarii camerelor de monitorizare video in general este de a preveni furtul, fumatul si alte incalcari de disciplina pe un anumit teritoriu.
Folosirea acestor camere in institutiile psihiatrice a fost promovat de Departamentul de Sanatate din Marea Britanie, care a militat pentru “toleranta zero” fata de abuzurile realizate de personalul medical, mai ales in institutiile de sanatate mentala.
Care este situatia in lume legat de acest aspect?
Astazi, numarul facilitatilor psihiatrice care folosesc sisteme de supraveghere este destul de redus. Cu ani in urma, s-a adoptat instalarea unui sistem de monitorizare cu circuit inchis. Doar ani mai tarziu, acesta a fost folosit atat pentru securitate cat si pentru supravegherea clinica in locurile publice, inclusiv holuri, parcari, Sali cu Tv, intrarile din cantine. Prezenta camerelor de monitorizare video era specificata clar peste tot, informand pacientii, personalul si vizitatorii asupra prezentei lor.
Unii autori cred ca pacientii cu schizofrenie prezinta un risc de 4 ori mai mare de a se comporta agresiv, fata de alti pacienti suferind de afectiuni mentale. Atunci cand personalul medical a fost chestionat, acesta a confirmat ca prezenta camerelor video le creste sentimentul de securitate si riscul de a fi atacati. Un astfel de sistem poate diminua si riscul ca personalul medical sa aplice rele tratamente pacientilor. Acestia din urma, alaturi de familiile lor, se simt mai bine atunci cand stiu ca sunt supravegheati.
Supravegherea video poate clarifica si o situatie, solutionand orice conflict dintre partile implicate. Un argument in acest sens vine de la o intamplare reala. O pacienta de varsta medie a fost internata pe termen lung. Sotul acesteia a declarat politiei si a acuzat personalul medical ca a fost violent cu sotia sa. Examinarea atenta a inregistrarilor video a relevat faptul ca, dimpotriva, femeia fusese cea care a aruncat un scaun catre un alt pacient intins pe jos. Angajatul acuzat a restrictionat femeia de la spate. Astfel, acuzatiile au fost anulate si cererea respinsa.
Intr-un alt caz, un membru al staff-ului a fost surprins impingand cu brutalitate un pacient care se deplasa mai incet. Din motive evidente, acesta a fost imediat concediat.
O concluzie fireasca
Din moment ce cei mai multi dintre pacienti stau mult timp in pat, folosirea sistemului de supraveghere video in dormitoare este usor problematic. Cu toate acestea, un astfel de sistem este cea mai sigura metoda de a surprinde un abuz. Camerele, inclusiv dormitoarele, reprezinta proprietatea spitalului, putand sa nu fie considerate ca “spatii intime”. Prezenta camerelor de monitorizare video nu a determinat comportamente paranoide. Este de datoria personalului medical sa explice pacientilor sensul si necesitatea instalarii unor astfel de sisteme in institutiile de sanatate mentala.
Este nevoie ca aceste sisteme sa fie cu precadere instalate in zonele cu pacientii cu risc inalt, mai ales in cazul celor cu istoric in a se rani pe sine sau pe altii. Cei care sunt capabili sa aiba grija de sine si nu pericliteaza nici viata altora, prezinta un risc mai scazut in ceea ce priveste monitorizarea. Unele institutii aleg instalarea pe etaje a unor astfel de sisteme de supraveghere. Un etaj poate necesita masuri de securitate mai riguroase decat altul. Controlarea accesului in astfel de zone poate creste siguranta pacientilor, a vizitatorilor si a personalului.