Blog

Sistemele de supraveghere ecvestra

Detinerea si ingrijirea cailor reprezinta o investitie importanta si atrage o activitate continua. Intr-un fel, iti organizezi viata in jurul cailor si sfarsesti prin a petrece mult timp in grajduri. Cateodata nici nu realizam rolul pe care caii il au in viata noastra, si imediat ce o problema apare, realizam cat de mult ne pasa de ei.

Un sistem de supraveghere ne poate diminua munca, dar, mai ales, ne poate ajuta sa ne conectam mai bine cu caii pe care ii detinem.

Ce sisteme de supraveghere putem instala?

Exista multe tipuri de sisteme de supraveghere si ele difera ca si trasaturi, calitate si pret. Sistemele de monitorizare moderna includ transmisie wireless, care este preferabila celor cu cabluri. Un sistem de supraveghere wireless nu este afectat de interferenta si poate fi deplasat cu usurinta.

Camerele de monitorizare de ultima generatie vin cu o calitate video HD. Un sistem de supraveghere cu camera HD este net superior. Calitatea video crescuta face posibila identificarea detaliilor care altfel ar fi prea greu de identificat.

Care sunt sistemele de supraveghere optime?

camera pentru parc ecvestru

Exista doua categorii importante de sisteme de monitorizare video ce pot fi instalate in grajdurile cu cai.

 • Sistemele fixe de monitorizare

In cadrul acestor sisteme, sunt instalate camere de monitorizare atat in interior, cat si in exterior. Ele ajuta la monitorizarea cailor dar si a spatiilor cu risc crescut din si de langa grajduri. O camera video de calitate cu transmisie wireless are nevoie doar de un singur cablu pentru a captura imagini HD. Iata cateva alte trasaturi care conteaza:

 • Instalarea aditionala de camera video

Un sistem de monitorizare bun trebuie sa permita adaugarea unui numar nedeterminat de camere, fara dificultati de instalare. Este posibil sa vizualizezi mai multe camere pe acelasi ecran sau in cadrul aceleasi aplicatii.

 • Vizualizarea nocturna

Grajdurile nu sunt illuminate 24/7, dar este posibil sa fie nevoie sa le verifici in orice moment al zilei. O camera cu vizibilitate nocturna te poate ajuta sa vezi bine in orice moment al zilei/noptii.

 • Inregistrarea

O camera video trebuie sa te ajute sa raspunzi la intrebarea “Ce s-a intamplat?”. Este posibil sa faca asta doar daca vine cu posibilitatea de a inregistra.

 • Detectarea de miscare

Camerele de monitorizare care sunt amplasate trebuie sa detecteze miscarea. O camera smart va incepe inregistrarea si va trimite un semnal de alarma atunci cand detecteaza miscare pe langa grajduri in afara orelor normale de lucru.

 • Conectarea la internet

O camera care se conecteaza wireless la internet iti poate permite sa verifici grajdul de pe telefonul smart sau tableta. Nu conteaza daca esti in masina, la masa sau in vacanta. Vei fi mereu conectat la grajduri si la cai.

 • Sistemele de monitorizare in timpul transportului

Transportul poate fi, de multe ori, o experienta stressanta atat pentru cai cat si pentru soferi. Camerele de supraveghere instalate in camion ofera o stare de calm soferilor care pot, astfel, depista rapid orice problema ivita. Asemeni camerelor fixe, o camera de monitorizare a transportului vine cu transmisie wireless si calitate HD. Iata cateva alte trasaturi importante:

 • Vizualizarea pe timp de noapte

Aceasta trasatura este esentiala pentru transportul matinal sau nocturne.

 • Adaugarea de camera video

De multe ori adaugarea unei alte camere video nu este necesara, dar o camera aditionala poate creste siguranta transportului.

 • Instalarea unui ecran

Camerele de supraveghere video din timpul transportului ar trebui sa vina cu un ecran special montat in vehicul. Unii cai devin extrem de agitati in timpul transportului. Instalarea unei camera in vehiculul care transporta caii poate elimina necesitatea opririi pentru a verifica starea animalelor, ajutand ca soferii sa fie atenti atat la drum, cat si la animalele transportate.

Cum sa alegi sistemul de supraveghere pentru grajdul tau?

Daca detii un grajd mai mic, in care ai grija doar de cativa cai, un sistem de supraveghere diminueaza mult efortul fizic. Nu este nevoie sa fii tot timpul in grajd, da rai nevoie sa verifici caii mereu. Verificarea lor cu ajutorul sistemului de monitorizare te poate scuti de un drum inutil de multe ori.

In cazul unor grajduri mai mari, cu personal calificat, un sistem de monitorizare e o investitie mai mult decat necesara. Se pot evita numeroase probleme, mai ales prin instalarea unui sistem cu mai multe camere video.

Echipamentele, caii, oamenii care intra/ies din grajduri zilnic- toate acestea pot fi monitorizate mai eficient cu ajutorul unui sistem de supraveghere. Un sistem de acest gen te poate ajuta sa afli unde a fost pus gresit un anumit echipament, dar si identifica un hot inainte ca acesta sa paraseasca grajdul cu echipamentul furat.

 

Advertisement

Instalarea sistemelor de supraveghere in parcurile de distractii

Spectacole incredibile, evenimente inedite-toate acestea le poti gasi la un parc de distracti. Cel mai important aspect este insa ca toti vizitatorii viin pentru a se bucura de aceste momente fara a se ingrijora pentru siguranta sau securitatea lor. Sistemele de supraveghere au devenit esentiale in parcurile de distractii si odata un astfel de sistem instalat,  creste si sansa de a optimiza sistemul deja instalat.

Sa trecem in revista cateva dintre beneficiile instalarii unui astfel de sistem.

Beneficiile financiare

In afara de aspectul securitatii, parcurile de distractii pot ameliora experienta vizitatorilor in mod important. Investitia inititala va fi amortizata rapid iar unul dintre beneficiile directe este reprezentat de eliminarea fraudei biletelor de intrare.

Exista multi vizitatori care inceaca sa paseze biletele lor altor rude sau prieteni, cu toate ca stiu ca acest fapt este interzis. In cazul in care exista o suspiciune, sistemul de supraveghere o poate confirma. Multi pot pretinde ca biletul le-a fost furat, dar imaginile video pot oferi dovada incercarii de frauda. Un sistem de monitorizare video poate diminua major fraudarea biletelor de intrare.

Inregistrarea evenimentelor si a spectacolelor

Spectacolele si evenimentele sunt de cele mai multe ori inregistrate de camerele de supraveghere. Inregistrarile pot fi ulterior folosite in scop publicitar, subliniindu-se atractivitatea lor. De asemeni, ele pot oferi indicii importante in cazul unor incidente sau accidente. Cu ajutorul inregistrarilor video, se poate stabili cu usurinta cauza unor accidente.

Oferirea de indicii valoroase pentru marketing

Sistemele de supraveghere contribuie la a face intreaga experienta a vizitatorilor si mai placuta, oferind echipei de management a parcului de distractie informatii pretioase despre fluxul vizitatorilor si comportamentul lor. Cat au fost de apreciate experientele? Care sunt atractiile mai putin populare si care necesita mai multa publicitate? Care sunt intervalele orare cu numarul cel mai mare de vizitatori? Odata ce echipa de management are astfel de informatii, ea le poate oferi pentru o mai buna creionare a evenimentelor artistice, dar si pentru marirea echipei de personal care sa asigure o mai buna desfurare a evenimentelor in cadrul parcului de distractii.

Controlarea numarului de vizitatori

imagine pe camera intr-un parc de distractii

Numararea vizitatorilor este foarte importanta intr-un parc de distractii. Sistemul Dallmeier (“numararea vizitatorilor) este capabil sa singularizeze persoanele, crescand precizia numaratorii. Folosirea unor bariere mai usoare poate aduce erori, doua persoane trecand de o bariera alaturi, putand fi numerate ca o singura persoana. Evaluarile statistice permit managementului sa identifice cu flux mai mare de vizitatori, pentu o mai buna planificare a personalului de care este nevoie. De asemeni, datele de acest gen pot sustine si eficienta activitatilor de marketing.

Un alt beneficiu al numararii vizitatorilor este legat de securitate si siguranta. Numararea vizitatorilor permite ca sa nu fie depasit un numar maxim de persoane intr-un anumit moment. Acest aspect este solicitat si de catre fortele de politie si Pompieri. Daca un astfel de numar este depasit, o alarma sonora poate fi declansata.

Detectarea obiectelor suspecte

Analizarea imaginilor furnizate de camerele de supraveghere poate declansa o alerta in cazul in care anumite obiecte raman pentru mult timp intr-o anumita zona. Valizele suspecte care au ramas nesupravegheate pentru o mare perioada de timp pot fi detectate la timp. Sistemele de supraveghere pot preveni, de asemeni, blocarea iesirilor de incendiu sau a cailor de acces pentru ambulante de catre obiecte diverse. Aceste blocaje pot deveni periculoase in cazul unor urgente iminente.

Cresterea sigurantei, chiar si pe timp de noapte

Parcurile de distractie pot beneficia de monitorizare video si in afara orelor de program. Vizitatorii nedoriti pot incerca sa patrunda in parcul de distractie pe timpul noptii, saring gardul. Un sistem de monitorizare video competent poate depista daca un obiect se apropie de o anumita zona, din ce directie vine, cat timp stationeaza intr-o anumita zona. Aceasta inseamna ca intrusii pot fi detectati la timp si alarmele pot fi declansate. Sistemele de supraveghere performante elimina riscul alarmelor false, declansate de frunze miscate de vant sau animale, fara a periclita, in vreun fel, alarmele reale.

Ce conteaza cel mai mult in alegerea unui astfel de sistem?

Fiabilitatea si stabilitatea unui sistem de supraveghere video reprezinta trasaturile cele mai importante in alegerea lui. El reprezinta singura modalitate sigura de a oferi imagini in cazul unor urgente. Uneori, aceste imagini pot fi folosite si in cadrul unui proces.

Usurinta instalarii reprezinta un alt reper important in alegerea sistemului de supraveghere video. Meniuri intuitive, flexibilitate pentru acordarea sistemului la nevoile specifice, dar si usurinta mentenantei sunt alte aspecte demne de luat in seama in alegerea sistemului de supraveghere video.

Puterea sistemului de a face fata marimii si volumului de lucru determinat de un anumit parc de distractii reprezinta un alt aspect esential. Investitia trebuie facuta astfel sa deserveasca parcul de distractii pe o perioda mare de timp, fara a necesita reparatii constante.

 

Instalarea sistemelor de supraveghere in institutiile de sanatate mentala

Afectiunile mentale reprezinta o problema universala. Impactul negativ al bolilor mentale asupra calitatii vietii este importante, dar 35-50% din oamenii suferind de afectiuni mentale grave in tarile cu un nivel de trai ridicat nu beneficiaza in continuare de tratament si rata poate sa urce pana la 75-85% in tarile cu nivel mediu si scazut de trai.

Supravegherea este importanta pentru sanatatea mentala si reprezinta baza fundamentala in luarea deciziilor privind monitorizarea si prevenirea bolilor mentale.  Numeroase tari, peste tot in lume, colecteaza date despre numarul oamenilor tratati, dar dezvoltarea unui sistem de supraveghere a devenit imperios necesara.

Folosirea unui sistem de supraveghere video in zonele publice, dar si in cele private, din centrele de sanatate mentala pot diminua abuzul pacientilor de catre anagajati, fiind recomandat de numerosi psihiatri.

De ce este nevoie de un sistem de supraveghere in institutiile de sanatate mentala?

robust cctv cameras

Cel mai important beneficiu al unui astfel de sistem este ca ofera monitorizare 24 din 24 a pacientilor, reducand riscul de producere a violentei si a comportamentelor agresive. Cel mai important dezavantaj este, insa, ca acest tip de observatie poate deveni intruziv.

Centrele de sanatate mentale tolereaza instalarea unor astfel de sisteme, cu circuit inchis insa. Scopul instalarii camerelor de monitorizare video in general este de a preveni furtul, fumatul si alte incalcari de disciplina pe un anumit teritoriu.

Folosirea acestor camere in institutiile psihiatrice a fost promovat de Departamentul de Sanatate din Marea Britanie, care a militat pentru “toleranta zero” fata de abuzurile realizate de personalul medical, mai ales in institutiile de sanatate mentala.

Care este situatia in lume legat de acest aspect?

Astazi, numarul facilitatilor psihiatrice care folosesc sisteme de supraveghere este destul de redus. Cu ani in urma, s-a adoptat instalarea unui sistem de monitorizare cu circuit inchis. Doar ani mai tarziu, acesta a fost folosit atat pentru securitate cat si pentru supravegherea clinica in locurile publice, inclusiv holuri, parcari, Sali cu Tv, intrarile din cantine. Prezenta camerelor de monitorizare video era specificata clar peste tot, informand pacientii, personalul si vizitatorii asupra prezentei lor.

Unii autori cred ca pacientii cu schizofrenie prezinta un risc de 4 ori mai mare de a se comporta agresiv, fata de alti pacienti suferind de afectiuni mentale. Atunci cand personalul medical a fost chestionat, acesta a confirmat ca prezenta camerelor video le creste sentimentul de securitate si riscul de a fi atacati. Un astfel de sistem poate diminua si riscul ca personalul medical sa aplice rele tratamente pacientilor. Acestia din urma, alaturi de familiile lor, se simt mai bine atunci cand stiu ca sunt supravegheati.

Supravegherea video poate clarifica si o situatie, solutionand orice conflict dintre partile implicate. Un argument in acest sens vine de la o intamplare reala. O pacienta de varsta medie a fost internata pe termen lung. Sotul acesteia a declarat politiei si a acuzat personalul medical ca a fost violent cu sotia sa. Examinarea atenta a inregistrarilor video a relevat faptul ca, dimpotriva, femeia fusese cea care a aruncat un scaun catre un alt pacient intins pe jos. Angajatul acuzat a restrictionat femeia de la spate. Astfel, acuzatiile au fost anulate si cererea respinsa.

Intr-un alt caz, un membru al staff-ului a fost surprins impingand cu brutalitate un pacient care se deplasa mai incet. Din motive evidente, acesta a fost imediat concediat.

O concluzie fireasca

Din moment ce cei mai multi dintre pacienti stau mult timp in pat, folosirea sistemului de supraveghere video in dormitoare este usor problematic. Cu toate acestea, un astfel de sistem este cea mai sigura metoda de a surprinde un abuz. Camerele, inclusiv dormitoarele, reprezinta proprietatea spitalului, putand sa nu fie considerate ca “spatii intime”. Prezenta camerelor de monitorizare video nu a determinat comportamente paranoide. Este de datoria personalului medical sa explice pacientilor sensul si necesitatea instalarii unor astfel de sisteme in institutiile de sanatate mentala.

Este nevoie ca aceste sisteme sa fie cu precadere instalate in zonele cu pacientii cu risc inalt, mai ales in cazul celor cu istoric in a se rani pe sine sau pe altii. Cei care sunt capabili sa aiba grija de sine si nu pericliteaza nici viata altora, prezinta un risc mai scazut in ceea ce priveste monitorizarea. Unele institutii aleg instalarea pe etaje a unor astfel de sisteme de supraveghere. Un etaj poate necesita masuri de securitate mai riguroase decat altul. Controlarea accesului in astfel de zone poate creste siguranta pacientilor, a vizitatorilor si a personalului.

Care este cel mai bun sistem de securizare pentru varstnici

Securizarea domestica pentru oamenii in varsta nu este la fel ca cea pentru oamenii mai tineri sau familii mai tinere. Persoanele varstnice au nevoi specifice si griji la care un sistem de Securitate sau supraveghere trebuie sa raspunda. Spre exemplu, siguranta fizica si sanatatea sunt grijile primordiale si multe sisteme traditionale nu au trasaturi specificice, gen sistemele de alerta medicale care tin de cazaturi sau alte urgente medicale. Trasaturi aditionale care si-au demonstrate eficienta in cazul protectia varstnicilor includ automatizarea casei si folosirea telecomenzii pentru acces, aspect care ofera proprietarilor un control mai mare asupra resedintei lor.

sistem supraveghere pentru varstnici

Sistemele de alerta medicala

Efractiile si furturile sunt probleme comune care determina achizitionarea sistemelor de monitorizare pentru varstnici, dar si sanatatea este o problema esentiala. Cu fiecare an care trece, urgentele medicale sunt mai frecvente decat efractiile. Este, prin urmare, important ca atunci cand se alege un sistem de Securitate sa se caute si optiunile care includ sisteme de alerta medicala. Desi se poate achizitiona si separat un astfel de sistem, includerea lui in securitatea domestica asigura proprietarii varstnici sa-si prelungeasca viata independent.

doamna in varsta

Datorita confortului oferit de sistemul de alerta medicala, cetatenii in varsta se afla mereu doar la un pas distanta de un buton pentru a solicita ajutor medical imediat, in cazul unei cazaturi. Aceste sisteme sunt monitorizate asemeni sistemelor de Securitate domestica si unele sunt prevazute cu senzori de impact pentru a detecta cand proprietarul a cazut.

Automatizarea casei

Un sistem de automatizare a resedintei poate ameliora din stress-ul rutinei zilnice. Creat pentru a indeparta problema omiterii armarii unei alarme in fiecare seara, spre exemplu, sau pur si simplu pentru a manageria mai usor casa, un astfel de sistem poate aduce beneficii importante. El permite proprietarilor sa programeze anumite setari pentru a mentine temperatura casei la anumite valori sau sa stinga/aprinda luminile la anumite ore.

Telecomanda pentru acces

O problema obisnuita pentru varstnici si pensionari este legata de posibilitatea lor de a pleca de acasa in vacanta sau calatorii diverse. Folosirea unor aplicatii cu telecomanda, ei pot monitoriza de la distanta casa si chiar sa controleze diverse elemente concrete cum ar fi temperatura, luminile sau incuietorile.

Pe langa aceste trasaturi, e nevoie sa te asiguri ca un sistem de monitorizare acopera toate nevoile de baza, precum senzorii de miscare, senzorii de la ferestre si usi, detectorii de fum si asa mai departe. Fiecare aspect al casei trebuie protejat impotriva efractiei, dar si al altor pericole precum incendiile, scurgerile de gaz, incidente care sunt critice pentru varstnici care intampina, de regula, dificultati in a parasi rapid resedinta.

Poti instala un sistem de Securitate domestica atunci cand ai animale de companie?

Atunci cand ai un animal de companie, poate deveni mai dificil sa instalezi un sistem de securitate domestica. Animalele de companie sunt de multe ori lasate singure acasa cand esti la serviciu, ele miscandu-se liber prin casa.

Miscarile acestea ale animalelor de companie pot cauza ca un sistem de Securitate sa detecteze intrusi si sa activeze, fals, alarma. Din fericire, exista modalitati de a evita acest risc, astfel incat sa-ti mentii rezidenta monitorizata, dar si animalele de companie in siguranta atunci cand nu esti acasa.

Trasaturi care conteaza

catelul supravegheat prin camera pe telefonul mobil

Cele mai bune sisteme de Securitate wireless prezinta 2 niveluri de senzori: senzorii de intrare pentru perimetrul casei tale si senzorii de mimscare pentru cameral, astfel incat sa se poata acoperi o zona cat mai mare pentru protectia in cazul unei efractii. Cand senzorii detecteaza un eveniment, o alarma este declansata si o notificare este trimisa la cei care au instalat sistemul de monitorizare si care pot remedia o asftel de situatie, pentru a stabili daca este nevoie ca Politia sa intervina. Astfel, daca un animal de companie determina o alarma falsa, este mai dificil de identificat daca este o problema de securizare sau nu.

Senzorii de miscare pot fi declansati de animalele de companie cand se misca prin casa. In cazul celor mai multe sisteme de Securitate, senzorii de miscare sunt senzori pasivi infrarosu care determina modificarile in caldura, determinand miscarea. Exista insa si senzori mai scumpi care folosesc undele micro ca si cei infrarosu, dar ei sunt mai rar intalniti in sistemele de Securitate.

Pentru a evita alarmele false, exista 3 solutii posibile, 4 daca includem si varianta in care alegi sa nu armezi alarma, ceea ce anuleaza scopul initial al instalarii unui sistem de Securitate. Iata cele mai frecvente 3 metode in acest sens, ramanand ca fiecare sa decida care este cea mai optima solutie pentru resedinta personala.

 • Metoda 1

Sistemele de alarma includ, de cele mai multe ori, moduri diferite de alarma ce pot fi setate. Exista modul “acasa” si modul “plecat”, spre exemplu. In cazul celui de-al doilea mod, este bine sa-l folosesti cand esti plecat de acasa si toti senzorii sunt armati si pregatiti pentru a determina orice intrare neautorizata sau orice miscare din casa ta.

Modul “acasa” poate fi folosit cand esti acasa. In acest caz, senzorii de intrare sunt armati, dar senzorii de miscare nu sunt armati astfel incat te poti misca in voie in casa. Acest mod este foarte util cand  esti acasa, dar diminueaza eficienta securitatii, fiind nevoie sa apelezi la o notificare secundara in cazul unui intrus sau la o notificare daca senzorii de intrare au fost evitati in cazul in care sunt aramti si nu esti acasa.

In acest mod, animalele de companie nu vor declansa alarma, dar se va diminua considerabil protectia resedintei. Daca te gandesti sa apelezi la aceasta solutie si nu ai un al sistem, e bine sa te informezi sis a achizitionezi un sistem care include senzori de intrare. Iti doresti un sistem de monitorizare care nu este foarte scump si pe care animalele tale de companie nu il vor declansa (decat daca le inveti cum sa inchida si sa deschia usi :P).

 • Metoda 2

O alta metoda ar fi cea de modificare a orientarii senzorilor de miscare. Senzorii de miscare au un unghi de vizualizare si trebuie eficient amplasat. Ei pot detecta cand animalele de companie se plimba pe podea. Inversand senzorii si instalandu-I mai jos, ei vor detecta miscarile superioare, omitand podeaua si nivelul de jos. Astfel, acesti senzori vor detecta doar oamenii intrucat ei sunt suficient de inalti pentru a se afla in campul de vizualizare.

 • Metoda 3

Aceasta este cea mai sigura si mai eficienta metoda, folosind senzorii imuni la animale de company. Ei functioneaza prin modificarea sensibilitatii la caldura a senzoruli. Ei urmaresc cat de ampla orizontal si cat de inalta este zona de caldura. Pot ignora animalele de companie cu o greutate intre 20-40kg, in functie de model.

Pentru a evita detectarea unui animal de companie, este nevoie ca senzorul sa fie instalat la inaltimea recomandata de producator- undeva in jur de 150cm. De asemeni, trebuie ca senzorul sa fie departe de un loc in care animalul de companie se poate catara sau apropia, determinand senzorul sa “creada” ca este mai inalt decat este in realitate.

Daca un senzor este indreptat spre scari, animalul de companie care urca/coboara scarile poate, de asemeni, pacali senzorul, declansandu-l in mod fals.

camera mica pentru animale

Concluzie

Senzorii imuni la animalele de companie pot fi inclusi in orice sistem de supraveghere domestica sau adaugati ulterior.

Exista sisteme de monitorizare in acest sens care folosesc un algoritm computerizat si nu tehnologie infrarosu. Un astfel de sistem “invata” ce evenimente trebuie sa ignore (cum ar fi miscarea unui animal de companie prin casa). Acest tip de sistem este inca in perioada de inceput, dar se preconizeaza a fi capabil sa depaseasca limitele pe care orice sistem de supraveghere domestica le prezinta,

Cu toate ca animalele de companie aduc probleme sistemelor de supraveghere domestica, declansand fals alarmele, exista senzori care le ignora, facand posibila securizarea totala a casei tale, dar si a animalului tau de companie. Nu mai e nevoie sa te confrunti cu sutele de notificari de pe telefon legate de alarmele false.

Cea mai buna solutie este data de senzorii imuni la animale de companie, dar ei trebuie instalati corect. Noua generatie de senzori de miscare in casa sunt azi capabili sa “invete” algoritmuri care le imbunatatesc eficienta, depasind limitele senzorilor de acum.